Mit ehet meg a házinyúl?

Hazánkban több mint 700 takarmányféleséget használtak fel nyulak takarmányozására, de a rendszeresen etettek száma csak 30-40 takarmány közé tehető.

Takarmányon mindazokat a friss vagy tartósított növényi és állati eredetű anyagokat, illetve ezek ipari feldolgozásakor keletkező melléktermékeket, továbbá mikrobiális és ásványi eredetű anyagokat értjük, amelyeket az állatokkal azok energia-, fehérje-, ásványi anyag- és hatóanyagszükségletének a kielégítése céljából etetünk.

A takarmányok csoportosítása többféle szempont (eredet, szárazanyag-, illetve víztartalom, élettani-hatás, stb.) szerint lehetséges. Eredetük, kémiai összetételük és dietetikai hatásuk alapján leggyakrabban a következő csoportokba sorolhatók:

  1. Magvak és termések
  2. Gyökér-, gumós és kabakos takarmányok
  3. Szénák
  4. Forró levegővel szárított zöldtakarmányok
  5. Mezőgazdasági melléktermékek
  6. Zöldtakarmányok
  7. Élelmiszer-ipari melléktermékek és hulladékok
  8. Állati eredetű takarmányok
  9. Takarmány-adalékanyagok
  10. Takarmánykeverékek (nyúltápok)

 

[Használd a keresőt és itt a honlapon is találsz róluk részletesebben!:)]