Napjainkban a házinyúl fajon belül mintegy 200 fajtát ismerünk. Ezek többnyire valamilyen gazdasági céllal jöttek létre, részben véletlenszerűen jelentek meg. A fajták pontos számát nehéz meghatározni, mivel a nemzetközi standardoktól függetlenül az ismert fajtákon belül sok változat alakult ki, ezeket sokan önálló fajtáknak tartják, mások viszont csak adott fajtákon belüli változatoknak ismerik el. A fajtákat különböző szempontok szerint csoportosítjuk.

Testnagyság szerint ismerünk

  • Óriás, vagy nagytestű fajtákat
  • Középnagy testű fajtákat
  • Kistestű fajtákat
  • Törpe fajtákat

Szőrzet minősége szerint ismerünk

  • Normálszőrű fajtákat
  • Hosszúszőrű fajtákat
  • Rövidszőrű fajtákat

A hasznosítási irány szerint ismerünk

  • Hústermelő fajtákat
  • Hús- és prémtermelő fajtákat, (kettőshasznosításúak)
  • Prémtermelő fajtákat
  • Gyapjútermelő fajtákat
  • Sport, vagy hobbifajtákat

A fajták csoportosítása a nemzetközi standardnek megfelelően testnagyság szerint történik.