Házinyúl tartása, etetése, tenyészése

A házinyulak fehérjeigénye és aminosavigénye

Korcsoporttól és hasznosítási iránytól függetlenül minden nyúlnak szüksége van fehérjére. A szervezet testfehérje-állományának gyarapítására (növekedés), fehérjetartalmú termékek előállítására (tejfehérje, magzatépítés, angóragyapjú) kizárólag fehérjét tud felhasználni. A fehérjék szerepét tovább növeli, hogy a szervezetben lejátszódó kémiai folyamatokat fehérje jellegű enzimek katalizálják, valamint számos életfolyamatot szabályozó hormon is fehérje természetű.

Ezért a nyulak fehérjeigényét körültekintően kell kielégíteni. Ha a takarmány keveset tartalmaz fehérjéből, akkor az állat genetikailag kódolt termelőképessége nem tud kibontakozni, csökken a termelése, a takarmány rosszul értékesül és az ellenálló-képesség csökkenése miatt nő az elhullások száma. Túl sok fehérje etetése, ami meghaladja az állat transzformáló képességét nemcsak drágítja a termelést, de a keletkező káros anyagcseretermékek feleslegesen terhelik a szervezetét.

Ennek fényében azt mondhatjuk, hogy a termelő nyúlnak 16-17 % fehérjét tartalmazó takarmányra van szüksége. A hízónyulak igénye 15-16,5 % körül alakul. A szoptató anyanyulak ezzel szemben 16-18 % fehérjetartalmú takarmányt igényelnek.

A fehérjék aminosavakból épülnek fel. A takarmány fehérjék általában 18-23-féle aminósavból állnak. Ezekből 10 aminosavat a nyulak maguk egyáltalán nem, vagy nem kielégítő mennyiségben tudnak előállítani. Ezeket esszenciális (más néven nélkülözhetetlen) aminosavaknak szokták nevezni. Ilyenek az arginin, hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenil-alanin, treonin, triptofán és a valin. A többi aminosavat a nyúl maga is képes szintetizálni. A lágy bélsár elfogyasztásával az állatok értékes fehérjékhez, aminosavakhoz jutnak, amivel hiányos ellátás esetén képesek fehérje- és aminosav-szükségletüket fedezni.

A szervezet a létfenntartásához és a termeléshez az esszenciális aminosavak meghatározott mennyiségét és arányát igényli. A nyulak takarmányozásában a legfontosabb szerepet a lizin, metionin, a cisztin, az arginin és a treonin játszanak.

Online vevőszerzés

Profi honlapkészítés és online marketing vállalkozások, közületek, magánszemélyek részére.

  • Weboldalak, blogok, webshopok
  • Google barát, villámgyors megoldások
  • Molbilra optimalizált egyedi megjelenés
  • Marketing-támogatás, Google, FB hirdetések
Érdekel