Házinyúl tartása, etetése, tenyészése

Antibiotikumok, adalékanyagok a nyúl etetése során

A takarmánykiegészítők közé olyan anyagokat sorolunk, amelyek a legkülönbözőbb mechanizmusok útján – pl. az állatok táplálóanyag-ellátásának javításával, az emésztőcső baktérium flórájára gyakorolt hatásukkal, a táplálóanyagok emészthetőségének javításával, a takarmány-felvétel növelésével, egyes táplálóanyagok védelmével – járulnak hozzá az állatok egészségének megőrzéséhez, termelésének növeléséhez, takarmányhasznosításuk, valamint az állati termékek minőségének javításához, valamint a takarmányok jó minőségének fenntartásához.

Az antibiotikumokat az 1950-es évektől fogva szubterápiás dózisban keverték a takarmányokhoz, amellyel jelentős termelésnövekedést és a takarmányhasznosítás javulását érték el. Ezeket az eredményeket ma azzal magyarázzák, hogy az állat táplálóanyag-szükségletének csökken az a hányada, amelyet a szubklinikai betegségek leküzdésére, egészségi állapotuk megőrzésére fordítanak. Másrészt az antibiotikumok segítenek a stabil mikroflóra fenntartásában is. Ezen hozamfokozók használatakor a patogén mikro-organizmusok rezisztensé válhatnak. A rezisztens kórokozók a táplálékláncon keresztül az ember egészségét is veszélyeztetik. Az 1970-es évektől kezdve ezért csak olyan antibiotikumok kerülhetnek takarmányadalékként felhasználásra, amelyeket a humán gyógyászatban egyáltalán nem használnak. A nyúltakarmányokban cinkbacitracin, flavomicin és virginomicin fordulhatnak elő. A hozamfokozásra felhasznált antibiotikumok köre környezet- és egészségvédelmi okok, a fogyasztói igények változása és a szigorúbb nemzetközi szabályozás miatt várhatóan szűkülni fog.

A probiotikumok élő mikróbákat tartalmaznak, amelyek javítják az állatok bélflórájának az egyensúlyát. Ezek a mikroorganizmusok az emésztőrendszerben nem tapadnak meg tartósan, ezért a probiotikumokat meghatározott időnként folyamatosan biztosítani kell. Ezekben a leggyakrabban alkalmazott csírák a Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus, Enterococcus és Bacillus nemzetségbe tartozó baktériumfajok, továbbá a Saccharomyces cerevisiae ésaz Aspergillus oryzae gombák. Tejsavtermelő baktériumokat tartalmazó probiotikumokat a választás után célszerű adagolni növendéknyulaknak. Ezek a készítmények csökkentik az emésztőszervi megbetegedések fellépésének kockázatát, növelik a nyulak súlygyarapodását és javítják a takarmányértékesítést is.

A prebiotikumok olyan az állatok által nem emészthető oligoszacharidok, amelyek módosítják az intestinális mikroflóra növekedését és aktivitását a vastagbélben, elősegítik a bélfertőzések megelőzését és kivédését. Önálló takarmánykiegészítőként vagy probiotikus csírákkal együtt is használható.

Egy mannán-oligoszacharid alapú adalékot tartalmazó terméket öthetes korban leválasztott növendéknyulak tápjába keverték 6 héten keresztül. A kontroll csoportéhoz képest a súlygyarapodás 5 %-kal, a takarmányértékesítés pedig 11 %-kal javult. Hatásmechanizmusát tekintve adszorbeálja a patogén baktériumokat (Salmonella, Escherichia coli), így a kórokozók nem tapadnak a vékonybél hámsejtjeihez és kimosódnak az emésztőcsatornából.

Szimbiotikumról akkor beszélünk, ha egyazon készítményben probiotikum és prebiotikum is található. Az egyik ilyen készítmény, amely tejsavtermelő baktériumokat, enzimeket és élesztő kultúrát tartalmaz, 5-12 hetes korú új-zélandi fehér nyulak takarmányába keverték be. A választást követő 3 hétben (5-8 hetes kor között) az emésztőszervi megbetegedésekből származó elhullásokat mérsékelte, a súlygyarapodást 5-6 %, míg a takarmányértékesítést 17 %-kal javította.

A különböző nyúltápok makro- és mikroelem kiegészítését a nyulak hasznosítási irányának, korának megfelelően premixekkel szokták kiegészíteni. A takarmánygyártók a tápban 3,5-5,0 %-ban felhasználandó makroelemeket, nyomelemeket, esetleg aminósavakat tartalmazó komplett premixeket forgalmaznak. Az egyes elemek a premixekben általában szervetlen sók formájában vannak jelen, értékesülésük azonabn különböző okok miatt gyakran nem kielégítő. Egy hazai cég olyan folyékony halmazállapotú készítményt gyárt, amelyben a fémek kelát formában találhatók. Ezek a kelát vegyületek értékesebbek a szervezet számára, mert a fémek aktivitása ezekben a komplexekben 105-107-szer nagyobb, mint ionos állapotban. A készítmény szerves alkotói a glicin, a borostyánkősav és Na2-EDTA, míg a szervetlenek a B, Co, Cu, Fe, Mg, Mn, Ni, Se, V és a Zn koordinatív kötésben. A készítmény nemcsak összetételében és halmazállapotában különbözik az eddigi mikroelem kiegészítőkkel szemben, hanem abban is, hogy nem a takarmánnyal, hanem az ivóvízzel veszik fel a nyulak.

Jakab (2002) ennek itatásakor az előhasi anyanyulaknál kedvező hatást figyelt meg a születési alomszámra. Csökkent a kis születési súlyú, életképtelen fiókák száma és nőtt az életképes szaporulat aránya. Többször fialt anyáknál a szoptatás alatt a takarmány fogyasztás növekedését, a tejtermelés fokozódását figyelték meg. Ezzel magyarázható, hogy több, mint 600 grammal nagyobb alomsúly felnevelésére voltak képesek 21 napos korra, azon anyanyulakkal szemben, amelyek ivóvizét nem egészítették ki a készítménnyel. A hízónyulaknál a takarmányértékesítést 0,18-0,4 kg-mal javította az alkalmazott koncentráció függvényében. Szignifikánsan nőtt a nyulak súlygyarapodása is.

A szerves savakat a nyúltenyésztésben főként a bélcső mikroflórájának befolyásolására használják. Az ivóvíz savanyításával lehetőség nyílik a gyomor- és béltartalom pH-értékének csökkentésére. A hasznosnak tekinthető (tej- és illó zsírsav termelő) bélbaktériumok (pl. Lactobacillus, Bifidobacterium) alacsony pH-érték mellett is jól növekednek. A patogén , illetve rothasztó baktériumok optimális növekedése 6,5-7,5 közötti pH mellett történik, sőt savtoleranciájuk is alacsonyabb. Nyulakkkal leggyakrabban almaecetet itatnak, amelyet biológiai eljárással almaborból állítanak elő. Természetes hatóanyagtartalmú, amely segíti a sejtek regenerálódását, erősíri az állatok immunrendszerét. Számos baktériummal szemben bakteriosztatikus, míg az E.coli, Staphylococcus, Salmonella baktériumokkal szemben baktericid hatású. Itatásánál az elhullás csökkenését, nagyobb súlygyarapodást és jobb takarmányértékesítést figyeltek meg.

Online vevőszerzés

Profi honlapkészítés és online marketing vállalkozások, közületek, magánszemélyek részére.

  • Weboldalak, blogok, webshopok
  • Google barát, villámgyors megoldások
  • Molbilra optimalizált egyedi megjelenés
  • Marketing-támogatás, Google, FB hirdetések
Érdekel