Házinyúl tartása, etetése, tenyészése

Házinyúl etetése burgonyával, répával, tökkel

A gyökgumós takarmányoknak nagy a vegetációs víztartalmuk (70-95 %). Zsírban, fehérjében, rostban és ásványi anyagokban azonban szegények. Fehérjéjük nagy részét amidanyagok adják. Sok keményítőt vagy cukrot tartalmaznak. Tejtermelést fokozó hatásuk van. Etetés előtt célszerű megmosni, majd szeletelni őket. Nagy víztartalmuknál fogva könnyen megfagynak. Fagyott vagy romlott állapotban etetve emésztőszervi megbetegedéseket okoznak. Emiatt nagy körültekintéssel használhatók fel takarmányozási célra. A nyulakkal naponta és egyedenként csak 4-6 dkg-ot lehet etetni, különben a szervezetet petyhüdtté teszi. Tenyészállatoknak csak kisebb mennyiségben adható. Kevés és kis hatékonyságú rostot tartalmaznak. Etetésükkor gondoskodni kell a nyulak rostpótlásáról szálastakarmányokkal.

Házinyúl etetése burgonyával, krumplival

A burgonya (Solanum tuberosum) nagy mennyiségben áll rendelkezésre. Az ún. disznókrumpli – kis méretű gumók – olcsón beszerezhető a betakarítás idején. A burgonya szárazanyagtartalmának 75-90 %-a keményítő. Nyersfehérje tartalma a szárazanyag 6-14 %-a. Ennek több, mint a fele NPN anyag. Magas vegetációs víztartalmánál fogva valódi fehérjetartalma kicsi, de fehérjéi biológiailag igen értékesek. Kedvező aminósav-összetételű. A szárazanyag százalékában 5,5 % lizint, 1,5 % metionint, 1,2 % triptofánt és 4 % teronint tartalmaz. Gazdag C-vitaminban, de ásványi anyagokban szegény. A gumók héjában szolanin található, ami a nyulak számára mérgező. Főzés során a szolanin kioldódik és a főzővíz leöntése után etethető az állatokkal. A főtt burgonyából felnőtt nyulakkal naponta 4-6 dkg-ot etessünk. Ennél nagyobb adagban számolni kell dugító hatásával.

Házinyúl etetése csicsókával

Csicsókához (Helianthus tuberosus) napjainkban egyre nehezebben lehet hozzájutni. Pedig édes íze miatt a nyulak kedvelik. A gumók szárazanyag-tartalmának 75-80 %-át fruktóz molekulákból felépülő inulin és inulidin, továbbá szabad glükóz és fruktóz molekulák adják. Csírázáskor nem etethető, mert mérgező anyagokat tartalmaz.

Házinyúl etetése répával

A takarmányrépa (Beta vulgaris var. crassa) értékes, ízletes takarmány. A szárazanyag 15 %-át teszi ki nyersfehérjetartalma. Ennek 50 %-a NPN anyagokból áll. A szárazanyag 35-40 %-a szacharóz. Nyersen, szeletelve kis adagokban etethető. A darakeverékeket a szeletelt répára szórva szokták etetni.

A sárgarépa (Daucus carota) az egyik legfontosabb téli gyökgumós nyúltakarmány. Ízletes, jó étrendi hatású. Az A-vitamin provitaminja - a karotin - fajtától, az alkalmazott agrotechnikától, továbbá a tárolástól függően 40-300 mg/kg-os mennyiségben található benne. Reszelt sárgarépát kamillateával együtt adva enyhíti a hasmenés tüneteit és segít a bélnyálkahártya regenerációjában. Baknyulakkal etetve javítja az ondó minőségét. A nyulak elé csak az egészséges, földdel nem szennyezett sárgarépa kerülhet, különben hasmenés léphet föl.

Házinyúl etetése tökkel

Takarmánytök (Cucurbita maxima) a nyulakkal az őszi időszakban etethető. A nyulak kevésbé szeretik, mint a répát. Igen gazdag karotinban. Magja 30-40 % kedvező zsírsavösszetételű olajat és 30 % nyersfehérjét tartalmaz. A tök szeletelve, darakeverékekkel megszórva napi 4-5 dkg-os adagban etethető.

Online vevőszerzés

Profi honlapkészítés és online marketing vállalkozások, közületek, magánszemélyek részére.

  • Weboldalak, blogok, webshopok
  • Google barát, villámgyors megoldások
  • Molbilra optimalizált egyedi megjelenés
  • Marketing-támogatás, Google, FB hirdetések
Érdekel