Házinyúl tartása, etetése, tenyészése

Házinyúl etetése buzakorpával, kukoricacsutkával

Malomipari melléktermék: Mind a gabona, mind a hüvelyes magvakat hántolással, majd őrléssel teszik alkalmassá az emberi fogyasztásra. A gabona először a koptatógépbe kerül, ahol a koptatópor nevű melléktermék keletkezik. Ennek nincs takarmányértéke.

A korpa a hengerszék által leválasztott maghéj nagy részét tartalmazó termék. A korpában nemcsak a héj, az aleuronréteg, a csíra, hanem az endospermium egy része is megtalálható a kiőrlés fokától függően. A korpák beltartalmi értékének nagyságát az aleuronréteg és az endospermium aránya határozza meg. 10-16 % nyersfehérjét tartalmaznak, amiben az esszenciális aminosavak részaránya igen változó. A N-mentes kivonható anyagok mennyisége 55-58 %, míg nyersrost-tartalmuk 8-14 % között változik. Nagy foszfor- és kálium-tartalmúak, ezért a korpákkal ellensúlyozható például a pillangós szénák foszforhiánya. A mikroelemek közül sok mangánt és cinket tartalmaznak. Gazdagok B-vitaminokban. Különösen nikotinsav, pantoténsav és piridoxin-tartalmuk a jelentős.

A korpák tartalmazzák a magvak héját, valamint az azok felületén esetlegesen megtelepedő különböző gombákat is. Ezek a gombák mikotoxinokat termelhetnek, amelyek az állat szervezetébe jutva fejtik ki káros hatásukat. Korábban megfigyelték már a növekedés visszamaradását, vetélést, sőt nagyobb méretű elhullásokat is olyan nyúlállományoknál, ahol a tápba mikotoxinnal fertőzött korpát kevertek. Az árpa-, rozs- és zabkorpa csak nagyon ritkán fordul elő a nyúltakarmányozásban.

A búzakorpa ezzel szemben a leggyakrabban rendelkezésünkre álló malomipari melléktermék, amely a tápok mintegy 40-50 %-ában előforduló komponens. Laggyakrabban 10-15 %-os arányban keverik a tápba. Korábban többféle minőségben állították elő. Ma már viszont az egységes búzakorpa van csak forgalomban. Ennek a nyersfehérjetartalma 10-16 %, N-mentes kivonható anyagok aránya 51-58 % között változik. Nyersrostban, foszforban gazdagabb, mint maga a szem. Laktagóg hatásáról is beszámoltak már. Gazdag B-csoportbeli vitaminokban, a csírarészek olajában pedig sok az E-vitamin. Nagy a réz- és kálium-tartalma- Enyhén laxáns hatású. A nyulak napi takarmányadagjában 2-3 dkg-ban szerepelhet. A nyulak takarmányozásában felhasználható még a gabonamagvak csírája, amelyet még a szemek őrlése előtt eltávolítanak. Magas, 26-29 % nyersfehérje és 6-8 % nyerszsírtartalmú. Kedvező a lizin- és metionintartalma is. Nyersrostból csak minimális mennyiséget tartalmaz. Sok foszfor (12 g/kg) és magnézium (2,8 g/kg) található benne. Ezen kívül közepes mennyiségű vasat, cinket, kobaltot, szelént, mangánt és rezet tartalmaz.

A kukoricacsutka nagyon nehezen emészthető a nyulak számára. Táplálóanyagokból is csak minimális mennyiséget tartalmaz. Alkalmanként azonban a takarmányok rosttartalmának a beállítására használják fel finomra darált formában. Maximum 5 %-ban etethető.

Online vevőszerzés

Profi honlapkészítés és online marketing vállalkozások, közületek, magánszemélyek részére.

  • Weboldalak, blogok, webshopok
  • Google barát, villámgyors megoldások
  • Molbilra optimalizált egyedi megjelenés
  • Marketing-támogatás, Google, FB hirdetések
Érdekel