Házinyúl tartása, etetése, tenyészése

Házinyúl etetése káposztával, cukorrépával

Egyéb zöldtakarmányok

A takarmánykáposzta (Brassica oleracea var. Acephala) óriás, torzsás és ezerfejű változata ismert. Jó a fagytűrőképessége, egészen januárig etethető, így a zöldtakarmányozás az őszi időszakban meghosszabbítható. Nagy terméshozammal (30-35 t/ha) rendelkezik. A kistermelői nyulászok akár a kertjükben is termeszthetik. Víztartalma nagy és puffasztó hatású. Gyakran válthat ki nyulaknál hasmenést. A földdel szennyezett káposztarepce a vemhes anyanyulaknál liszteriózist okozhat, amely az állatok elvetéléséhez vezethet.

A leveles cukorrépafej a cukorrépa betakarításakor keletkezik. A szárazanyag tartalma csekély, mintegy 21 %. Ennek 8-10 %-a a nyersfehérje, amelynek jelentős részét NPN anyagok (betain és glutaminsav) teszik ki. A földszennyezés itt is gyakori, amely az emésztő-rendszer súlyos bántalmait okozhatja. Csak olyan répafejet szabad feletetni, amelyet egyből szállítójárműre raktak, máskülönben elengedhetetlen a mosás. Oxálsav-tartalma magas, amelynek egy része a kalciumhoz kötve ürül ki. Etetésekor kalcium-pótlásról feltétlenül gondoskodni kell. Csekély táplálóértéke ellenére édes íze miatt a nyulak kedvelik. Magas cukortartalmánál fogva hasmenést válthat ki. Ezért célszerű száraz takarmányokkal együtt etetni és bármely rendellenesség jelentkezésekor etetését rögtön fel kell függeszteni.

A kerti hulladékok egy részét a néhány anyanyúllal és azok szaporulatával foglalkozó tenyésztők felhasználhatják takarmányozási célokra. Ilyenek a káposzta, kelkáposzta, spenót, sóska, saláta levelei. Ezek mind laxánsak, tehát rendelkeznek némi hashajtó hatással. Etetésük maximális óvatosságot igényel. Sáros, szennyezett takarmány nem kerülhet a nyulak elé.

Online vevőszerzés

Profi honlapkészítés és online marketing vállalkozások, közületek, magánszemélyek részére.

  • Weboldalak, blogok, webshopok
  • Google barát, villámgyors megoldások
  • Molbilra optimalizált egyedi megjelenés
  • Marketing-támogatás, Google, FB hirdetések
Érdekel