Házinyúl tartása, etetése, tenyészése

Házinyúl etetése lisztekkel

Forró levegővel szárított zöldtakarmányok

Zöldnövénylisztet a fiatalon lekaszált növény forró levegővel való megszárításával és megőrlésével kapják. Leggyakrabban a fehérjében gazdag, pillangós virágú növényeket, elsősorban a lucernát használják fel lisztkészítésre. A lucernát zöldbimbós fejlődési stádiumban takarítják be és szárítják meg. Az így készített lucernaliszt a nyulak egyik legfontosabb takarmánya, mert a nyúltápokba 20-40 %-os arányban kerülnek bekeverésre. Egyrészt a nyulak nyersrost-igényének kielégítésére, másrészt a fehérje pótlására. Ügyelni kell a gyorsszárítás optimális hőmérsékletének a betartására, nehogy megpörkölődjön a növény, ezáltal pedig csökkenjen a benne levő biológiailag aktív anyagok hatékonysága, a fehérjék emészthetősége és biológiai értéke.

Házinyúl etetése lucernaliszttel

A lucernalisztnek az előnye, hogy a növényt a kaszálás után azonnal feldolgozzák, így nincs a megázás miatti kilúgzás, légzési-, levélpergési- és karotinveszteség sem. A nyulak jól értékesítik a nyersrostban gazdagabb, fehérjében szegényebb lucernalisztet is.A hazai nyúltápokba kevert lucernaliszt többnyire 17-19 % nyersrost- és 20-24 % fehérjetartalmú.

A nyúltenyésztők napjainkban találkozhatnak a teljes kukoricanövény-liszttel is. Ezt a viaszérés végén levő teljes kukoricanövény vágás utáni szárítása és őrlése révén nyerik. Nagy nyersrosttartalma miatt nyulak tápjának kiegészítésére alkalmas, de táplálóanyagtartalma sem elhanyagolható.

Házinyúl etetése szénaliszttel

Szénalisztek: A hagyományos módon vagy légáramoltatásos (hideg levegős) technikával készített széna őrleményt szénalisztnek nevezzük. Az energiaárak emelkedésével egyre inkább terjed hazánkban ez a fajta eljárás. Így is jó minőségű lucernalisztet lehet készíteni, amivel a nyulászok mind gyakrabban találkoznak is.

Online vevőszerzés

Profi honlapkészítés és online marketing vállalkozások, közületek, magánszemélyek részére.

  • Weboldalak, blogok, webshopok
  • Google barát, villámgyors megoldások
  • Molbilra optimalizált egyedi megjelenés
  • Marketing-támogatás, Google, FB hirdetések
Érdekel