Házinyúl tartása, etetése, tenyészése

Házinyúl etetése lucernával, herével

Pillangós virágú zöldtakarmányok

A pillangósok a nyulak legfontosabb és legértékesebb zöldtakarmányai. Fehérjében, vitaminokban, az ásványi elemek közül kalciumban és vasban gazdag.

A lucernát termesztik hazánkban a pillangósok közül a legnagyobb területen. A lucernának a hazai talaj- és éghajlati adottságok kedveznek, így zöldhozama a hektáronkénti 20-50 tonnát is elérheti. Túl korán kaszálva zöldtermése alacsony, a kései betakarításkor a szárak elfásodnak, a nyulak pedig csak a leveleket fogyasztják el. Bimbózáskor a szárazanyagának nyersfehérje-tartalma 27 %, virágzáskor már csak 18-20 %, miközben a nyersrost-tartalma 30-34 %-ra nő. Kalciumból a szárazanyag százalékában 1,5-2,0 %-ot, vasból pedig 100-140 mg-ot tartalmaz. Karotinból zöldbimbós állapotban 50-70 mg, míg virágzáskor 40-50 mg van 1 kg eredeti anyagban. A nedves, megázott, de a frissen kaszált zöld lucerna felfúvó hatású, amely szaponin-tartalmának tulajdonítható. Ennek kiküszöbölésére egy napig fonnyasszuk. Etetésekor a fokozatosság elvét be kell tartani. A téli szálastakarmányba néhány zöld szálat keverünk, majd a zöldlucerna arányát fokozatosan emeljük.

A vöröshere kétéves növény és csak kétszer kaszálható egy évben. Kiemelendő, hogy a lucernánál még erősebben felfúvó hatású. Táplálóértéke megközelíti a lucernáét, a szervezet számára nélkülözhetelen aminósavakból azonban kevesebbet tartalmaz. Kalciumban szegényebb, viszont foszforban gazdagabb a lucernánál.

A bíbor here egyéves növény. Csapadékosabb területeken, főleg a Dunántúlon termeszthető sikeresen. Tavasszal igen korán kaszálható. A bolyhos-szőrös felületű növényt a nyulak virágzásig szívesen fogyasztják. Az elvénült, durván bolyhos növényből a felvétel már jelentősen csökken.

A takarmánybaltacim az egyik legértékesebb pillangós. Táplálóanyagokban gazdag, ízletes, felfúvódást nem okozó zöldtakarmány. Az anyanyulak tejtermelését növelő hatású. A somkórónak egy- és kétéves változata is ismert. A termőterülettel szemben igénytelen, így homoktalajokon is kielégítő mennyiségű (20-25 t/ha) termést ad. Gyorsan vénül, a virágzás kezdetéig etethető. Kumarint tartalmaz, amit silózás és szárítás után is megőriz. Nyulaknál a kumarin-tartalma miatt emésztőszervi betegségeket okozhat.

A csillagfürtöt is gyenge homoktalajokon termesztik. Három változata ismeretes. A fehérvirágú-, a sárgavirágú- és a kékvirágú csillagfürt. Nyulakkal a keserű változat nem etethető, mert antinutritív anyagokat tartalmaz. Tartós fogyasztásakor súlyos megbetegedést, lupinózist válthat ki. Az édes csillagfürtöt a nyulak szívesen megeszik. Annak ellenére, hogy lupulintartalma minimális ez is okozhat felfúvódást. Ezért kevésbé értékes hízónyulakkal célszerű próbaetetést végezni. Más puffasztó vagy antinutritív anyagot tartalmazó takarmány etetésekor is hasonló óvatossággal kell eljárni.

Online vevőszerzés

Profi honlapkészítés és online marketing vállalkozások, közületek, magánszemélyek részére.

  • Weboldalak, blogok, webshopok
  • Google barát, villámgyors megoldások
  • Molbilra optimalizált egyedi megjelenés
  • Marketing-támogatás, Google, FB hirdetések
Érdekel