Házinyúl tartása, etetése, tenyészése

Házinyulak etetése répaszelettel, melasszal, élesztővel

Ezek cukoripari melléktermékek

A nedves répaszelet a cukor kivonása után nyert melléktermék. Az ún. kilúgzott (diffúziós) répaszelet 5-6 % szárazanyagot tartalmaz. Egyszeri préseléssel a szárazanyaga 8-9 %-ra, míg kétszeri sajtolással 18-20 %-ra nő. Nyulakkal darával összekeverve etethető. A friss répaszelet rosszul tárolható, így csak annyit érdemes egyszerre beszerezni, amennyit rövid idő alatt fel lehet etetni. Befülledt, penészes répaszeletet nem szabad nyulakkal etetni, mert hasmenést idéz elő.

A szárított répaszelet igen jó nyúltakarmány, amely jól is tárolható. Nyúltápokba is bekeverik 5-15 %-os arányban. Háztáji nyulászatokban a takarmány 5-10 %-ában adagolható. Felhasználás előtt néhány órával be kell áztatni, mert különben a térfogata a gyomorban többszörösére duzzadhat. A beáztatás után lecsurgatott répaszeletet darakeverékekkel morzsalékossá keverjük. A jó minőségű szárított répaszelet energiatartalma megközelíti a gabonafélékét, fehérjetartalma 10 % körüli, könnyen emészthető nyersrosttartalma 16-18 %.

A melasz a cukorgyártás során az oldatban levő cukor kikristályosítása után marad vissza. Szirupszerű sűrűségű, karamellillatú folyadék. Kiváló nyúltakarmány, amelynek táplálóértékét a 75 % szárazanyag 15-50 %-át kitevő cukrok adják. Nyersfehérje-tartalma 8-10 %, aminek nagy része amidvegyület. Sok K-ot tartalmaz, aminek következtében nagyobb adagban etetve hasmenést okozhat. A melasz nehezen tárolható, ezért mielőbb fel kell használni. Jó étrendi hatású, a melasz etetését abbahagyva a nyulak étvágya átmenetileg visszaesik. Egyes takarmánykeverő üzemekben a tápba is belekeverik, egyrészt táplálóanyag-tartalma, másrészt ízesítő és ragasztó hatása miatt.

 

Ezek szeszipari- és sörgyári melléktermékek: Alternatívát jelenthetnek a hobbi nyúltenyésztők számára a szeszipari melléktermékek, a különféle moslékok és a törkölyök. Ezeket elsősorban a kérődzők takarmányozásában használják fel, de a nyulak számára is értékesek lehetnek. A gabonaalapú szeszmoslékok értékesebbek, mint amit a cukorrépából, gyümölcsből, burgonyából nyernek. A moslékokat és törkölyöket száraz darával morzsalékossá keverve lehet etetni. Itt is célszerű próbaetetést végezni.

A szeszélesztőt szárított formában hozzák forgalomba. Fehérjékben, vitaminokban (főként B-csoportbeli) gazdag. Magas ára miatt csak 1-3 %-ban szokták adni.

A sörélesztő a szeszélesztőhöz hasonlóan értékes takarmány. A szárított sörélesztő 90 % szárazanyagot tartalmaz. A szárazanyag 53-54 %-át teszi ki a nyersfehérje tartalma. Nyersrostot nem tartalmaz, míg zsírtartalma is alacsony (1,3 %). Elsősorban olyan tenyésztőknek ajánlott a felhasználása, akik maguk állítják elő a nyulaik keveréktakarmányát. Ebben az esetben kiváló fehérjetakarmány áll a rendelkezésükre.

A sörtörkölyt az édes cefre leszűrése után kapják, amely a cukorrá lebontott keményítőn kívül tartalmazza a teljes maláta (árpa) őrleményt. Az árpa fehérjéjének, zsírjának, rostjának jelentős részét tartalmazza, de vízben oldódó vitaminokból keveset tartalmaz. Laktagóg hatása miatt elsősorban szoptató anyanyulakkal javasolt az etetése napi 3-4 dkg-os fejadagban.

Online vevőszerzés

Profi honlapkészítés és online marketing vállalkozások, közületek, magánszemélyek részére.

  • Weboldalak, blogok, webshopok
  • Google barát, villámgyors megoldások
  • Molbilra optimalizált egyedi megjelenés
  • Marketing-támogatás, Google, FB hirdetések
Érdekel