Házinyúl tartása, etetése, tenyészése

A házinyulak etetése napraforgódarával, szójadarával

Növényolaj-ipari melléktermékek: Régebben az olajosmagvakból az olajat kizárólag préseléssel nyerték ki. Az így visszamaradt melléktermék az olajpogácsa volt. Ha pedig szűkülő lyukbőségű perforált hengeren nyomták át a magvakat, akkor az expeller maradt vissza. Az olajpogácsa olajtartalma 10 %, míg az expelleré 5 % volt. Ma már viszont a sajtolás után a visszamaradó olajat zsíroldószerekkel végzett extrakcióval vonják ki. Az így kapott mellékterméket extrahált darának nevezik, melynek olajtartalma már csak 1-2 %. Alacsony olajtartalmuk ellenére jó nyúltakarmányok, mert 35-50 % fehérjét is tartalmaznak. Így a nyúltakarmányok fehérje kiegészítésére alkalmasak lehetnek. A fehérjéjük jól emészthető, de biológiai értéke nem teljes.

Az extrahált napraforgódara a legfontosabb olajipari melléktermék. A legjobb minőségű dara 40 % nyersfehérje mellett 12-14 % nyersrostot tartalmaz. Fehérjéiben sok a kéntartalmú aminósav, míg lizinben szegény. A szerves anyagok emészthetősége a nyersrosttartalomtól függően 30-70%. A nyulakkal, ha lehet a héjtalanított napraforgódarát etessük. Az olajnyerés alatt ugyanis a héj elveszíti olajtartalmát, rugalmasságát. Így a héj tűhegyes, merev részekre töredezik, amely a nyulak nyálkahártyáját felsértheti. A héjtalanított napraforgódara kellemes ízű a nyulak számára, jó étrendi hatású, élénkíti a bélmozgásokat. Nyúltápokba és háztáji keverékekbe egyaránt 5-15 %-ban adagolható.

Az extrahált szójadara nagy részét külföldről importálják. Kiemelkedően magas, 44-49 % nyersfehérjét tartalmaz, amiben sok a lizin és triptofánból is kielégítő mennyiség van bene. Mivel a kéntartalmú aminósavakban relative szegény, ezért a gabonamagvakkal jól kiegészítik egymás aminósav-garnitúráját. Nyerszsírból 1-2 % található benne. B3-, B5- és D-vitaminban gazdag. A szójában sok antinutritív anyag található, amelyek hőkezelés hatására inaktiválódnak. Leggyakrabban 12-15 %-ban kerül a nyúltápokba.

Az extrahált repcedarát korábban csak a kérődzők takarmányozásában használták fel. A hagyományos repcefajtákban található glikozidokból ugyanis enzimhatásra mustárolaj szabadult fel, ami gyomor-, bél- és vesebántalmakat válthatott ki az állatoknál. Az ún. duplanullás repcefajták megjelenésével ez a veszély elmúlt, hiszen ezekben mérgező anyagok már nincsenek. Fehérjetartalmuk 36-38 %, míg nyersrostból 12-15 %-ot tartalmaznak. Tenyészállatokkal csak kevesebbet célszerű etetni. ezeknek 3-5 %-ot, míg hízónyulaknak 8-12 %-ot lehet bekeverni a takarmányukba.

Az extrahált lenmagdara a legjobb étrendi hatású olajipari melléktermékek a nyulak számára. Fehérjetartalma magas, de annak biológiai értéke csak közepes. Így hízónyulak takarmányába csak néhány százalékban keverik be. Sok foszfort és B-csoportbeli vitamint tartalmaz. Nyálkaanyagai emésztőszervi betegségben szenvedő állatok számára kedvezőek.

Az extrahált földimogyoródara ritkán előfordulhat a nyúltápokban. A földimogyoró növényolaj-ipari feldolgozása során keletkezik. 48 % nyersfehérjét tartalmaz, amely nincs olyan nagy biológiai értékű, mint a szójáé. Rostból mindössze 6-8 %-ot tartalmaz. Takarmány-keverékekben 2-3 %-ban fordulhat elő. Különösen oda kell figyelni arra, hogy gyakran Aspergillus flavus gombával fertőzött importált tételek kerülnek be hazánkba. Csak akkor használható fel takarmányozásra, ha az aflatoxin-tartalma 0,05 mg/kg alatt van.

Online vevőszerzés

Profi honlapkészítés és online marketing vállalkozások, közületek, magánszemélyek részére.

  • Weboldalak, blogok, webshopok
  • Google barát, villámgyors megoldások
  • Molbilra optimalizált egyedi megjelenés
  • Marketing-támogatás, Google, FB hirdetések
Érdekel