Házinyúl tartása, etetése, tenyészése

Tenyészbakok, hím nyulak etetése, takarmányigénye

[Üresen álló, pihenő nyulak esetén: A tenyészállatok takarmányfelvételét az elhízás elkerülése végett korlátozni szükséges. Takarmányadagjuk táp etetése esetén 12-14 dkg-nál ne legyen több. Táp helyett természetesen gazdasági abraktakarmányokat (árpa, takarmánybúza, zab), emellett szénákat, zöldtakarmányokat és gyökgumósokat is etethetünk.]

Nagy odafigyeléssel és hozzáértéssel kell takarmányozni a tenyészbakokat. Nem lehet cél sem a túl jó, sem pedig a leromlott kondíció. A bakokat ad libitum takarmányozva még a fedeztetési időszak alatt is elhízhatnak, hiszen a heti néhány ugratás nem jelent számukra akkora igénybevételt, mint egy anyanyúl számára az intenzív tejtermelés vagy a vehemépítés.

Ennek elkerülése érdekében akkor járunk el helyesen, ha az állatok takarmányfelvételét korlátozzuk és a teljes jóllakottság 70-80 %-ának megfelelő takarmányadagokat biztosítjuk számukra.

A napi fejadag tápból középnagytestű fajták esetén 15-18 dkg legyen. A korlátozott takarmányozással a bakok jobb minőségű ondót termelnek, ami pozitívan befolyásolja a teljes állomány szaporasági mutatóit.

A tenyészbakok takarmányának fehérjében, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagnak kell lennie. A gabonafélék közül célszerű zabot, árpát és búzát adni nekik. Az ivari élet serkentése és étrendi okokból nyáron zöldtakarmányokkal, míg télen gyökgumósokkal egészíthetjük ki étrendjüket.

Bodnár és munkatársai (1997) kimutatták, hogy a bakok takarmányának téli karotinkiegészítése kedvezően hat a spermatermelésre. Napi néhány dekagramm sárgarépa etetésével a spermaminőség (a spermiumkoncentráció, az élő sejtek aránya, és az ép sejtek aránya egyaránt) javult. Ezekkel a takarmányféleségekkel óvatosan kell bánni, hiszen rontják a szervezeti szilárdságot és petyhüdtté válik az állatok teste.

Online vevőszerzés

Profi honlapkészítés és online marketing vállalkozások, közületek, magánszemélyek részére.

  • Weboldalak, blogok, webshopok
  • Google barát, villámgyors megoldások
  • Molbilra optimalizált egyedi megjelenés
  • Marketing-támogatás, Google, FB hirdetések
Érdekel