Házinyúl tartása, etetése, tenyészése

Házinyúl Myxomatozis

Minden fajta nyúl számára halálos betegség amelyet a poxi vírus (hímlőt okozó vírus egy fajtája) csoport tagja a myxoma vírus okoz. A betegséget "nagy fej" betegségnek is nevezik - nedvező bőrelváltozások és mixómák jellemzik. A vadnyulak - üregi és mezei egyaránt jóval ellenállóbbak a betegségre. Ha myxoma vírussal fertőződnek akkor a fibrómás kötőszövetdaganathoz hasonló dudorok keletkeznek rajtuk. Az összes többi állat ellenálló a betegségre!

A vírus a bolhák, szúrós legyek, szúnyogok és a fertőzött állattal közvetlen érintkezés útján terjed. A kezdeti tünetek: kötőhártyagyulladás amely gyorsan sokkal jellegzetesebbé válik, melyet a szemből tejszerű váladék ürülése kísér. Az állat kedvetlenné, étvágytalanná válik, és a láza elérheti a 42 C-t is, (norm: 38.3-39.4C).

A fertőzés heveny lefolyása esetén néhány nyuszi a tünetek megjelenését követően 48 órával már elpusztul. A túlélők fokozatosan lehangolttá válnak, bundájuk csapzott lesz. A szemhéjuk, orruk, ajkuk ödémássá válik amely duzzadt megjelenést kölcsönöz a fejnek.

A nőstényeknél az ivarmirigy nyílása szintén gyulladttá és ödémássá váli, bakoknál pedig a herezacskók megduzzadnak. Ebben a stádiumban jellemző az állatra, hogy az ödémás fülek lekonyulnak.

Megjelenik a gennyes orrfolyás, és a lélegzetvétel is nehézséget okoz. Közvetlenül az állat halála előtt amely a tünetek megjelenését követően várhatóan 1-2 héten belül következik be az állat kómába esik. Ritkán előfordul, hogy néhányan 1-2 hétnél tovább is túlélik a betegséget.

Ha a nyuszi legyengített vírusokat tartalmazó védőoltást kap akkor az injekció helyén, illetve a test több pontján elszórtan apró csomócskák jelennek meg melyek azonban rövid időn belül elmúlnak.

Online vevőszerzés

Profi honlapkészítés és online marketing vállalkozások, közületek, magánszemélyek részére.

  • Weboldalak, blogok, webshopok
  • Google barát, villámgyors megoldások
  • Molbilra optimalizált egyedi megjelenés
  • Marketing-támogatás, Google, FB hirdetések
Érdekel