Házinyúl tartása, etetése, tenyészése

Májkokcidiózis nyúlbetegség (májkövesedés)

Az Eimeria stiedae nevezetű egysejtű parazita okozza. A tünetei közé tartozik az étvágycsökkenése, súlycsökkenés, megnövekedett has, lehangoltság, székrekedés vagy hasmenés. A kokcidiózis ezen formájába az élősködők a májba vándorolnak és blokkolják az epecsatornácskákat. Sokkal komolyabb mint a bélrendszer kokcidiózisa. Előrehaladott állapotban sárgaság is felléphet. Az elhullás rendszerint ritka, kivéve fiatal nyulaknál erős fertőzés esetén. A diagnózis felállítása az oocysták jelenlétének beazonosításával történik az ürülékből kenetvétellel.

A betegség iránt a 4-8 hetes kisnyulak a legfogékonyabbak. A betegség lassú, idült lefolyású, öt héten túl is elhúzódhat, tünetei határozatlanok.

Kezelés: többféle gyógyszer szükséges a kezeléséhez, amíg kialakul a természetes immunitás a kórokozó ellen. Az állataival igazán törődő gazda képes a betegség alacsony szinten tartására vagy annak teljes felszámolására is. Mindenekelőtt szükséges valamilyen elvezető rendszer amely az összegyűlt bélsarat és vizeletet elvezeti a nyulak ketreceiből, meggátolva, hogy az érintkezzen az ivóvízzel vagy az élelemmel. 10%-os ammónia oldatos fertőtlenítés elpusztítja az oocystákat. A fiatal nyulakat amint lehet el kell különíteni az anyaállattól, mivel a szopós nyulak különösen fogékonyak a májkokcidiozisra, a férgekre is nagy figyelmet kell fordítani mert azok is átvihetik a betegséget. Szulfanamid tartalmú készítményeket ajánlanak az orvosok a gyógyítására, de jól alkalmazható a takarmányhoz 5%-os arányban kevert ultraseptyl por is. Ezt hét napon keresztül adagolva érhetünk el eredményt.

Online vevőszerzés

Profi honlapkészítés és online marketing vállalkozások, közületek, magánszemélyek részére.

  • Weboldalak, blogok, webshopok
  • Google barát, villámgyors megoldások
  • Molbilra optimalizált egyedi megjelenés
  • Marketing-támogatás, Google, FB hirdetések
Érdekel