Házinyúl tartása, etetése, tenyészése

Rotavírus fertőzés (házinyúl betegség)

A rotavírust hasmenésben szenvedő állatokban izolálták számos országban. Nyúltelepeken végzett szerológiai vizsgálat kimutatta, hogy néhány tenyészetben a felnőtt állatok 100%-a hordozója volt a vírusnak. Ez azt jelenti, hogy a vírus széles körben elterjedt. A vírus a fertőzött állatok ürülékével kerül a szabadba és ürülékkel szennyezett élelemmel, vízzel kerül újra a szervezetbe. Az elválasztási korban lévő állatok a legfogékonyabbak. Valószínűsíthető, hogy maga a rotavírus csak kevésbé fertőző hatású, és egyéb fertőző baktériumokkal együtt mint pl: Clostridium spp. és az E. coli, halálosabb kimenetelűvé válik.

Kezelési mód nem ismert, de mivel a fertőzés szabályozható azzal, hogy a vírusra fogékony egyedeket nem hagyjuk bent az állományban.

Kísérletek kimutatták, hogy a vírus a bejutásától számítva csak 1 hétig ürül. Tehát ha a tenyésztésben 4-6 hetes szünetet tartunk akkor kellő idő jut a betegség lezajlására. A szeropozitív anyák (betegségen átesettek) pedig nem fertőzik meg a kicsinyeiket.

Online vevőszerzés

Profi honlapkészítés és online marketing vállalkozások, közületek, magánszemélyek részére.

  • Weboldalak, blogok, webshopok
  • Google barát, villámgyors megoldások
  • Molbilra optimalizált egyedi megjelenés
  • Marketing-támogatás, Google, FB hirdetések
Érdekel