Házinyúl tartása, etetése, tenyészése

Staphylococcus fertőzés házinyúlnál

A betegséget a Staphylococcus aureus nevű baktérium okozza. Az átvitele légi illetve közvetlen érintkezéssel történi, mivel az organizmus a szájüregben van jelen.

Tünetek: Széleskörű klinikai tünetei vannak. A baktérium gennyes fertőzést bárhol, bármelyik szervben. Bőralatti kelések, fekélyes emlőgyulladás, bőrgyulladás, felsőlégúti fertőzés, váladékos orrfolyással, vérmérgezés, depresszió, étvágytalanság, láz és elhullás fordul elő. A felsorolt tünetek közül a tályogképződés és az emlőgyulladás a leggyakoribb.

Staphylococcus fertőzés kezelése: Tályog: Előfordulhat bőr alatt vagy a belső részekben. Belsőleg penicillin injekció javasolt 40,000 UI/kg izomba naponta egyszer 3-5 napig. Bőr alatti tályog esetén azt fel kell vágni és kitisztítani fertőtlenítő oldattal. A sebészeti beavatkozás azért szükséges, hogy az idült tályogot megszüntessük. A ketreceket tisztán kell tartani, a verekedős állatokat szét kell választani és a klinikai tüneteket produkáló egyedeket el kell különíteni.

Emlőgyulladás: Az emlőgyulladás vagy más néven kék mell betegség gyakran olyan tenyészetekben fordul elő ahol fokozott a termelés. A mirigyek fertőzése traumát okoz az emlőknek, és feljut az emlő csatornákon keresztül, másodlagosan pedig vérmérgezést okoz. Az emlőgyulladás rögtön a fialás után lép fel. A tejmirigyek megduzzadnak, rendszerint nem színeződnek el, és tályog fejlődhet rajtuk.

Gyakran előfordul, hogy az érintett mirigyek működése leáll, és ritkán az anya el is pusztulhat. A kisnyuszik is elpusztulnak a fertőzött tej miatt, vagy nem növekszenek megfelelően a mirigyek csökkent működése miatt. Az érintett emlőt meleg borogatással és rendszeres antibiotikumos terápiával kell kezelni, a kisnyuszikat pedig át kell tenni egy egészséges szoptató anyához. A ketreceket tisztán és szárazon kell tartani. Csak annyi táplálékot adjunk az anyának, ami az adott alomnak elegendő, hogy megóvjuk a túlzott tejtermeléstől és pangástól.

Online vevőszerzés

Profi honlapkészítés és online marketing vállalkozások, közületek, magánszemélyek részére.

  • Weboldalak, blogok, webshopok
  • Google barát, villámgyors megoldások
  • Molbilra optimalizált egyedi megjelenés
  • Marketing-támogatás, Google, FB hirdetések
Érdekel