Házinyúl tartása, etetése, tenyészése

Toxoplazmózis betegség házinyulak esetén

A Toxoplasma gondii nevű egysejtű élősködő okozza, ami viszonylag ritka a nyulakban, de a háztartásba a macskákon keresztül bekerülhet. A nyulak szervezetébe a macskaürülékkel fertőzött fűvel, szénával kerülhet be. A parazita az agyban, a nyirokcsomókban, tüdőben, májban, lépben, szívben, és szemekben élősködik.

Akut formája leggyakrabban a fiatal nyulakban fordul elő. Hirtelen étvágycsökkenés, láz ami magasabb mint 40 Celsius fok, és szapora légzés utalhatnak a fertőzésre. Orrfolyás, és könnyezés is felléphet, a nyulak lehangolttá válhatnak, és központi idegrendszeri károsodás jeleiként helyi vagy általános rángások is előfordulhatnak néhány nappal azután, hogy a kezdeti tünetek felismerhetőek. Bénulás is jelentkezhet, különösen a hátsó fertályon. Elhullás rendszerint a kezdeti tünetek után 2-8. napon.

Krónikus formája inkább leggyakrabban az idősebb nyulakban fordul elő. Étvágycsökkenés és vérszegénység a leggyakoribb tünetek. Központi idegrendszeri tünetek is előfordulhatnak, mint például a hátsó fertály bénulása. A nyulak gyors hirtelenséggel elhullhatnak vagy ugyanígy meg is gyógyulhatnak. Bár gyógyterápiát lehet alkalmazni a kezelés rendszerint nem alkalmazott. A legtöbb fertőtlenítő hatástalan, de a fűtés és a száraz környezet lepusztítja a paraziták oocystáit. Ha a nyulak között jelen van a toxoplazmózis akkor csak azokat az állatokat használjuk a tenyésztésben melyek parazitamentesek. A toxoplazmózis az emberre átvihető betegségek közé tartozik ami különösen a terhes lehet nőkre veszélyes!

Online vevőszerzés

Profi honlapkészítés és online marketing vállalkozások, közületek, magánszemélyek részére.

  • Weboldalak, blogok, webshopok
  • Google barát, villámgyors megoldások
  • Molbilra optimalizált egyedi megjelenés
  • Marketing-támogatás, Google, FB hirdetések
Érdekel