Házinyúl tartása, etetése, tenyészése

Trichobezoar nyúlbetegség (szőrlabdák)

A nyúl emésztőrendszerének eltömődése. Általában a szőrlabdák elzárják a nyúl belét, amit a tisztálkodáskor lenyelt szőrből képződött golyók okoznak. Alkalmanként részleges vagy teljes eltömődést okoz, ilyenkor a szőrlabdák kitapinthatók és a nyúl felhagy az evéssel és fogyni kezd. Ilyenkor néhány napig hiányos a bélsárürítése. Ritkán előfordulhat súlyosabb elzáródás is ami a bélműködés teljes leállásához vezethet.

Trichobezoar kezelése: Mindenképpen a kiszáradás megelőzősére és a normális bélműködés visszaállítására kell összpontosítani, Metaclopromide (0.3 mg/kg SQ minden 8. órában) adása segít ösztönözni a belek perisztaltikus mozgását, és gyakran a nyúl étvágyára is hatással van. Hatásos lehet még 10-15 ml ananászlé adása naponta 1 vagy 2 alkalommal 5 napon keresztül. Az ananászlében bromelanin és papain van ami segít lebontani a mucust, és a nyálkát, ami összetartja ezeket a szőrlabdákat az emésztőtraktusban.

Megelőzés: A nyulainkkal mindig magas rosttartalmú ételeket, szénát etessünk amik segítenek a klinikai tünetek kialakulásának megelőzésében.

Online vevőszerzés

Profi honlapkészítés és online marketing vállalkozások, közületek, magánszemélyek részére.

  • Weboldalak, blogok, webshopok
  • Google barát, villámgyors megoldások
  • Molbilra optimalizált egyedi megjelenés
  • Marketing-támogatás, Google, FB hirdetések
Érdekel