Házinyúl tartása, etetése, tenyészése

VHD nyúlbetegség - Viral Hemorrhagic Disease

A VHD egy fertőző vírus okozta betegség ami a belső szerveit támadja meg a házinyúlnak, különösen a májat. A legtöbb állat, ami megfertőződik ezzel a vírussal az elkövetkező 24 órán belül elpusztul egy vagy több belső szerv nagymértékű vérzésének köszönhetően. Tünetei: láz, étvágycsökkenés, vértolulás, véres habos váladék az orrból, izomgörcs, vérszivárgás egy vagy több testnyílásból. Előfordul azonban, hogy egyetlen tünet sem jelentkezik a halál beálltáig. A VHD-t nevezik még RCD-nek (Rabbit Calcivirus Disease) vagyis nyulak calcivírus okozta betegségének. A nevét a calcivírusról amelyet a betegség kialakulásáért tesznek felelősség. A betegség Ausztráliában, Új Zélandon, Kínában és sok európai országban gyakori mint pl.: Anglia, Spanyolország, és Olaszország.

Heveny forma: nagyon hirtelen érkezik és nagyon gyors lefolyású. A fertőzött nyulak 1-2 napon belül elpusztulnak akár vannak tüneteik akár nincsenek. Súlyos orrvérzés jelezheti a jelenlétet.

Akut forma: A fertőződés után a nyulak étvágytalanok lesznek, letargiába esnek, az orruk vérzik és esetleg visítanak a fájdalomtól.

Enyhe forma: A nyulaknak gyengébb az étvágyuk a megszokottnál, és lehangoltnak tűnnek. A fertőzés ebben az esetben kezelés nélkül is elmúlhat néhány napon belül.

Diagnózis felállítás: csak laboratóriumi körülmények között lehetséges, tenyészetek létrehozásával. A megelőzése csak védőoltással lehetséges! Ha a beoltott nyuszik 10 hetesnél fiatalabbak, akkor az oltást meg kell ismételni 10 hetes kor után is! A betegséget minden esetben jelentenie kell a diagnosztizáló állatorvosnak a megfelelő hivatal felé.

Online vevőszerzés

Profi honlapkészítés és online marketing vállalkozások, közületek, magánszemélyek részére.

  • Weboldalak, blogok, webshopok
  • Google barát, villámgyors megoldások
  • Molbilra optimalizált egyedi megjelenés
  • Marketing-támogatás, Google, FB hirdetések
Érdekel