Házinyúl tartása, etetése, tenyészése

Angol tarka nyúl

Az angol tarka az egyik legrégebbi tarka nyúlfajta. Feltehetőleg Angliában tenyésztették ki 1887-ben, amikor angol lepketarka fajta néven (Butterfly) ismerték el. A tenyésztés kezdetén már nagyon szigorúan meghatározták a színes foltok és pontrajzok formáját, nagyságát és mennyiségét, valamint az egyes testtájakon való elhelyezkedését. A fajtának három színváltozata ismert: a fekete-fehér, a kék-fehér és a madagaszkár-fehér. Az angol tarka ideális testsúlya 2,5-3,25 kg közötti.

A fajta sajátos színrajzzal rendelkezik. A fej rajzolata a lepkéből a tüskével, a szemkarikákból, a pofafoltokból és a színes fülekből áll. Az okulák (szemgyűrű) zártak, a pofafoltok szabadok. A törzs rajzolata a test két oldalán pontokból adódó láncolatból áll, amelyek oldalrajzolatot adnak. Ide tartozik a 1,5 cm széles hátszíj is. A borsó nagyságú pontokból álló lánc a tarkótól a farok végéig tart, majd csatlakozik azokhoz az alig nagyobb pontokból álló foltokhoz, amelyek a combokon találhatók. A foltok nem olvadhatnak össze, a rajzolatokban nem lehet tűzöttség.

Az angol tarkának hazájában megalapozott bázistenyészetei vannak, nemzeti fajtának tekintik. Hazánkban tenyésztői bázisa nem alakult ki.

Online vevőszerzés

Profi honlapkészítés és online marketing vállalkozások, közületek, magánszemélyek részére.

  • Weboldalak, blogok, webshopok
  • Google barát, villámgyors megoldások
  • Molbilra optimalizált egyedi megjelenés
  • Marketing-támogatás, Google, FB hirdetések
Érdekel