hazinyultartas.hu

Angol tarka nyúl

Az angol tarka az egyik legrégebbi tarka nyúlfajta. Feltehetőleg Angliában tenyésztették ki 1887-ben, amikor angol lepketarka fajta néven (Butterfly) ismerték el. A tenyésztés kezdetén már nagyon szigorúan meghatározták a színes foltok és pontrajzok formáját, nagyságát és mennyiségét, valamint az egyes testtájakon való elhelyezkedését. A fajtának három színváltozata ismert: a fekete-fehér, a kék-fehér és a madagaszkár-fehér. Az angol tarka ideális testsúlya 2,5-3,25 kg közötti.

A fajta sajátos színrajzzal rendelkezik. A fej rajzolata a lepkéből a tüskével, a szemkarikákból, a pofafoltokból és a színes fülekből áll. Az okulák (szemgyűrű) zártak, a pofafoltok szabadok. A törzs rajzolata a test két oldalán pontokból adódó láncolatból áll, amelyek oldalrajzolatot adnak. Ide tartozik a 1,5 cm széles hátszíj is. A borsó nagyságú pontokból álló lánc a tarkótól a farok végéig tart, majd csatlakozik azokhoz az alig nagyobb pontokból álló foltokhoz, amelyek a combokon találhatók. A foltok nem olvadhatnak össze, a rajzolatokban nem lehet tűzöttség.

Az angol tarkának hazájában megalapozott bázistenyészetei vannak, nemzeti fajtának tekintik. Hazánkban tenyésztői bázisa nem alakult ki.