Házinyúl tartása, etetése, tenyészése

Nagy csincsilla nyúl

A fajta kialakulásának története nem ismert pontosan. Elég sok vita alakult ki ezen a téren, mert egyesek szerint a legrégebbi fajták egyike, amit a múlt században már sokan és sok országban kedveltek. Ezzel szemben csak arra van bizonyíték, hogy egy francia tenyésztő, Dybowski 1913-ban mutatta be a párizsi nyúlkiállításon és azóta terjedt el az egész világon. Nevét a valódi csincsillától (Chinchilla lanigera) kapta csupán azért, mert prémjének színe és mintázata ahhoz hasonló.

A nagy csincsilla 25-30 évvel ezelőtt a magyar nyúltenyésztés egyik meghatározó fajtája volt. A '70-es évek elejéig a Kisállattenyésztési Kutatóintézet is fenntartott és nemesített egy jelentősebb állományt. A nagy mozgásigényű állatok kevésbé bírták a ketreces tartást, mint az új-zélandi fehér és a kaliforniai. Néhány egyed kiemelkedő teljesítménye ellenére az állomány termelőképessége elmaradt a korszerű fajtákétól. Létszáma Magyarországon gyors ütemben csökkent. A jobb árutermelő fajták kiszorították, a korábban nagyon divatos szilszkinbundák is elvesztették értéküket. Napjainkban csak hobbitenyésztők foglalkoznak a fajtával.

A nagy csincsilla a középnagytestű fajták felső súlyhatárához közelít, ideális kifejlettkori súlya 4,5-5,5 kg.

A fajta viszonylag jó húsformákkal rendelkezik, de elmarad az intenzív húsfajtákétól. A mellkas széles, mély és dongás. A hát középhosszú, a farral együtt jól izmolt. A szőrzet színe különleges. Hamuszürke színről van szó, feketés árnyékolásokkal. A szőrszálakon gyűrűzötten váltakoznak az aguti színezetre jellemző fekete-szürkéskék és a fehér sávok. A prém mintázata hernyós lefutású. A fedőszőr vége fekete (szürke), ezt egy fehér sáv követi, majd a feketés-szürkés sáv egészen a szőrszál tövéig húzódik. A mellkas és a has szőrzete világosabb, a tarkón kicsi, ék alakú világosszürke rajzolat található. A farok felül fekete, fehérrel tűzdelt. A has fehér, a lábvégek jól fedettek.

A cseh és szlovák szerzők gyenge szaporasági adatokat közölnek, míg a dán és a német kutatók esetenként kiváló teljesítményekről számolnak be. A fajta a volt Szovjetunió tagállamaiban ma is elterjedt. Hústermelésben más országban feltehetően nem lesz jelentősége.

A nagy csincsilla nyúl termelése

Tulajdonság Termelési paraméterek 
  Csehszlovák Dán és német
Alomlétszám 6-8 8-10
Testtömeg, g    
35 napos - 830-950
84 napos 2400 2800-3000
Tömeggyarapodás, g/nap - 40-43
Takarmányfogyasztás, g/nap - 150-160
Takarmányértékesítés, g/g 3,6 3,2-3,8
Vágási kitermelés, % 51-52 57-58

Online vevőszerzés

Profi honlapkészítés és online marketing vállalkozások, közületek, magánszemélyek részére.

  • Weboldalak, blogok, webshopok
  • Google barát, villámgyors megoldások
  • Molbilra optimalizált egyedi megjelenés
  • Marketing-támogatás, Google, FB hirdetések
Érdekel