Házinyúl tartása, etetése, tenyészése

Német tarka óriás nyúl

A német lepketarka óriás nyúl napjainkban az egész világon elterjedt és kedvelt nyúlfajta, valószínűleg Elzász- Lotharingiában tenyésztették ki. Németországban önálló fajtaként 1908-ban ismerték el. Ekkorra sikerült a különböző foltok, rajzolatok standardizálása. Innen kezdve a fajta tenyésztése fellendült és csaknem, minden országban egységesen értékelik a rajzolatokat, egyidejűleg törekednek a fajta gazdaságilag fontos tulajdonságainak javítására is.

A német tarka óriás a többi óriás fajtához viszonyítva kisebb. Testhosszúsága 68 cm, a standard testsúly 6,0 kg. A hazánkban tenyésztett tarka nyulak csaknem kizárólag ebben a fajtában kerülnek elbírálásra. Két színváltozata elfogadott, de mindkettő azonos fajtának tekinthető. Ezek a fekete-fehér és a kék-fehér változatok. A fajtának sajátos színjegyei, rajzolatai vannak. A standard elvárásainak megfelelő rajzolattal csak a heterozigóta egyedek rendelkeznek. A rajzolat a fej és a törzs rajzolatából áll össze. A fejrajzolat része a pillangó és a szemkarikák, valamint a pofafolt és a színes fülek. A száj körül látható pillangó (lepke) rajzolat jellegzetes szárnyakból áll, amelyek ívben a szájszögletig nyúlnak le és az alsó állkapcsot keskenyen körülfogják. A „lepkeszárnyak" mindkét oldalon egyformák. Az orr rajzolata adja a lepke törzsét. A kettő együtt olyan, mintha a nyúl orrára egy hatalmas lepkét helyeznénk rá. A lepketörzs (tüske) egyenes, vége lekerekített. A szemek körül szemkarikák (gyűrűk, okulák) láthatók, ezek egyenletes szélesek és zártak. A pofákon mindkét oldalon egyforma nagyságban pofafoltok találhatók. Ezek kerekek, vagy oválisak, szabadon állnak az okulák alatt. A fülek színesek, élesen határoltak, tűzöttség nincs. A törzsön található a hátszíj (angolnaszíj), amely a nyakszirttől a farokig megszakítás nélkül egyfolytában halad. Szélessége kb. 3 cm. A farok felső oldala teljesen színes. Az oldalakon, a test mindkét felén 3 cm átmérőjű, különálló 6-8 folt található, amelyek a csípőn és a combokon oszlanak el.

A német tarka óriás a legtöbb termelési tulajdonságban meglepően jó eredmény elérésre képes. Jól vemhesül, népes almokat hoz világra, 40 g feletti napi súlygyarapodásra képes, 50 % feletti a vágási kitermelése.

A fajtának hazánkban nincs tenyésztőszervezete, a hobbi tenyésztők viszont szívesen foglalkoznak vele.

Tulajdonság Termelési paraméterek
Vemhesülési arány, % 70-85 %
Alomlétszám, db
összes 9-11
választott 6-7
Testsúly, g
születéskor 63-64
28 napos 680-720
35 napos 900-980
84 napos 2700-2900
Súlygyarapodás, g/nap 40-42
Takarmány értékesítés, g/g 3,4-3,9

Online vevőszerzés

Profi honlapkészítés és online marketing vállalkozások, közületek, magánszemélyek részére.

  • Weboldalak, blogok, webshopok
  • Google barát, villámgyors megoldások
  • Molbilra optimalizált egyedi megjelenés
  • Marketing-támogatás, Google, FB hirdetések
Érdekel