Házinyúl tartása, etetése, tenyészése

Német óriás nyúl

A korábbi standard belga (flamand) óriás és német szürke óriás fajtákat ismert el. A nemzetközi szabványok ma már ilyeneket nem ismernek, egységesen óriás fajta nevet használnak. Kivételt képez a fehér óriás, valamint a nemzetközi óriások fajtái.

Belgiumban, Flandriában tenyésztették ki, a feljegyzések szerint 1825 tájékán. Számos színváltozata van, valamennyi elfogadott, egyes országokban némelyiket külön fajtának is tartják. A legismertebb színváltozatai a szürke, a vasszürke és a fekete.

A fajta optimális kifejlettkori súlya 7,0 kg fölött van.

Az óriás fajta eléggé elterjedt Magyarországon. Több alkalommal került be nagyobb populáció hazánkba és ezekkel a magyar parlagi (magyar vadas) fajtát nemesítették. Mások arra törekedtek, hogy tiszta fajtában végezzék a tenyésztést. Mindkét irányzatnak számos híve van hazánkban. Elsősorban a hobbitenyésztők foglalkoznak vele. Önálló tenyésztői szervezete nincs, de a nyúlkiállítások gyakori résztvevője.

Az óriás nyulak bizonyos termelési eredményei figyelemre méltóak. Szaporaságuk jó, esetenként népes almokat fialnak, de gyenge nevelési teljesítmény jellemzi őket. Egyedülálló a növekedési erélyük. Az elválasztás és 12 hetes kor között naponta akár 50 g feletti súlygyarapodásra is képesek, 12 hetes testsúlyuk meghaladja a 3 kg-ot. Napi takarmányfogyasztásuk nagy, de ez gyors növekedéssel párosul, emiatt a takarmány-értékesítésük jónak mondható. 12 hetes korban (3 kg fölötti testsúlyban) már jó a vágási kihozataluk. A szokásos vágósúlyban (2,5-2,6 kg) azonban ez a mutató még gyenge, mert csak ekkor kezdődik az intenzív izom-beépülés és a fej, bőr, valamint az emésztőrendszer aránya jelentős.

30. táblázat. Az óriás nyulak termelése

Tulajdonság

Termelési paraméterek

Testsúly, g

 

születéskor

65-67

28 napos

600-650

35 napos

900-950

84 napos

3100-3400

Súlygyarapodás, g/nap

49-53

Takarmányértékesítés, g/g

3,5-3,9

Vágási kitermelés, %

47-53

Rendkívül jó növekedési képessége miatt korábban több fajta előállításában is részt vett. Ami a fajta jövőjét illeti, a hibridizációs programokban szerepet kaphat nagytestű apai vonal előállításában.

Online vevőszerzés

Profi honlapkészítés és online marketing vállalkozások, közületek, magánszemélyek részére.

  • Weboldalak, blogok, webshopok
  • Google barát, villámgyors megoldások
  • Molbilra optimalizált egyedi megjelenés
  • Marketing-támogatás, Google, FB hirdetések
Érdekel