Házinyúl tartása, etetése, tenyészése

Német világos nagyezüst nyúl

Német világos nagyezüst nyúl Német világos nagyezüst nyúl Német világos nagyezüst nyúl Német világos nagyezüst nyúl Német világos nagyezüst nyúl

Az ezüst nyulak csoportján belül a legjelentősebb a német világos nagyezüst. A fajta története a XVIII. századra vezethető vissza, amikor egy kisebb testű angol és egy óriás francia ezüstnyúl változatot tenyésztettek ki. Német tenyésztők feltehetőleg a kettőből ötvöztek új fajtát, amit 1942-ben ismertek el német világos nagyezüst néven. Hazánkban főként ezt az ezüstöt ismerjük, mert az 1960-as évek elején nagyobb számban hozták be és terjesztették a köztenyésztésben. A hetvenes években középméretű tenyésztelepen fajtatisztán szaporították tenyészállat-előállítás céljára.

A fajta optimális súlya 4,5-5,5 kg közötti. A fajta testalakulására jellemző a zömök test, a gerinc és a far jó izmoltsága. Kívánalom a henger alakú törzs, a széles mellkas.

A fedőszőr a test egész felületén világos ezüstszínű. A fedőszőrből kb. 1 cm-re emelkednek ki a fekete szálkák, ezt "árnyalatnak" (Stich) nevezik. Ezek együtt adják a szín jellegét. Mind az ezüstözöttség, mind a szálkásság az egész testen egyenletesen oszlik meg. A test alsó fele valamivel tompább árnyalatú. Különlegesség a fiókák születéskori kékesfekete színe, néhány nap múlva hollófeketék lesznek, majd a hatodik hét után indul meg az ezüstösödés.

Ennek szabályos folyamata van. Először az orr és a szem környékén keletkeznek világos foltok, majd törzsön haladnak végig és hat hónapos korra az egész testfelületen ezüstszínű lesz a szőrzet. A pehelyszőr színe mélykék, minden fehér keveredés nélkül.

A világos nagyezüst korábban az egyik legismertebb húsnyúl volt, de az elmúlt évtizedekben jelentősége sokat csökkent. Ma elsősorban Németországban tenyésztik, itt a vágónyúl termelésben is szerepe van. A szaporasága elmarad az intenzív húsnyúlfajtáktól, de nagyon jó súlygyarapodás, takarmányértékesítés, 12 hetes testsúly és viszonylag jó vágási kihozatal jellemzi.

A német világos nagyezüst nyúl termelése

Tulajdonság Termelési paraméterek
Vemhesülési arány, % 70-80
Alomlétszám  
összes 7.5-8.5
választási 5.0-6.5
Testsúly, g  
28 napos 550-600
35 napos 700-800
84 napos 2600-2900
91 napos 2800-3000
Súlygyarapodás, g/nap 37-45
Takarmányfogyasztás, g/nap 100-135
Takarmányértékesítés, g/g 2.9-3.5
Vágási kitermelés, % 56-62

Tenyésztő szervezetei hazánkban nincsenek. Annak ellenére, hogy viszonylag kedvelt és árutermelésre, hús- és prémtermelésre egyaránt alkalmas fajtáról van szó, nagyobb üzemekben nem tenyésztik. Kizárólag kistermelők foglalkoznak vele.

Online vevőszerzés

Profi honlapkészítés és online marketing vállalkozások, közületek, magánszemélyek részére.

  • Weboldalak, blogok, webshopok
  • Google barát, villámgyors megoldások
  • Molbilra optimalizált egyedi megjelenés
  • Marketing-támogatás, Google, FB hirdetések
Érdekel