hazinyultartas.hu

Német világos nagyezüst nyúl

Az ezüst nyulak csoportján belül a legjelentősebb a német világos nagyezüst. A fajta története a XVIII. századra vezethető vissza, amikor egy kisebb testű angol és egy óriás francia ezüstnyúl változatot tenyésztettek ki. Német tenyésztők feltehetőleg a kettőből ötvöztek új fajtát, amit 1942-ben ismertek el német világos nagyezüst néven. Hazánkban főként ezt az ezüstöt ismerjük, mert az 1960-as évek elején nagyobb számban hozták be és terjesztették a köztenyésztésben. A hetvenes években középméretű tenyésztelepen fajtatisztán szaporították tenyészállat-előállítás céljára.

A fajta optimális súlya 4,5-5,5 kg közötti. A fajta testalakulására jellemző a zömök test, a gerinc és a far jó izmoltsága. Kívánalom a henger alakú törzs, a széles mellkas.

A fedőszőr a test egész felületén világos ezüstszínű. A fedőszőrből kb. 1 cm-re emelkednek ki a fekete szálkák, ezt "árnyalatnak" (Stich) nevezik. Ezek együtt adják a szín jellegét. Mind az ezüstözöttség, mind a szálkásság az egész testen egyenletesen oszlik meg. A test alsó fele valamivel tompább árnyalatú. Különlegesség a fiókák születéskori kékesfekete színe, néhány nap múlva hollófeketék lesznek, majd a hatodik hét után indul meg az ezüstösödés.

Ennek szabályos folyamata van. Először az orr és a szem környékén keletkeznek világos foltok, majd törzsön haladnak végig és hat hónapos korra az egész testfelületen ezüstszínű lesz a szőrzet. A pehelyszőr színe mélykék, minden fehér keveredés nélkül.

A világos nagyezüst korábban az egyik legismertebb húsnyúl volt, de az elmúlt évtizedekben jelentősége sokat csökkent. Ma elsősorban Németországban tenyésztik, itt a vágónyúl termelésben is szerepe van. A szaporasága elmarad az intenzív húsnyúlfajtáktól, de nagyon jó súlygyarapodás, takarmányértékesítés, 12 hetes testsúly és viszonylag jó vágási kihozatal jellemzi.

A német világos nagyezüst nyúl termelése

Tulajdonság Termelési paraméterek
Vemhesülési arány, % 70-80
Alomlétszám  
összes 7.5-8.5
választási 5.0-6.5
Testsúly, g  
28 napos 550-600
35 napos 700-800
84 napos 2600-2900
91 napos 2800-3000
Súlygyarapodás, g/nap 37-45
Takarmányfogyasztás, g/nap 100-135
Takarmányértékesítés, g/g 2.9-3.5
Vágási kitermelés, % 56-62

Tenyésztő szervezetei hazánkban nincsenek. Annak ellenére, hogy viszonylag kedvelt és árutermelésre, hús- és prémtermelésre egyaránt alkalmas fajtáról van szó, nagyobb üzemekben nem tenyésztik. Kizárólag kistermelők foglalkoznak vele.