Házinyúl tartása, etetése, tenyészése

Új-zélandi vörös nyúl

A fajta eredete nem teljesen tisztázott, még az sem világos, hogy miért kapott "új-zélandi" fajtanevet. Egyes vélemények szerint angol tengerészek "skót" nyulakat vittek Új-Zélandról Kaliforniába és ezek lettek volna a mai új-zélandi vörös nyúl ősei. Mások szerint eredetileg is Kalifornia volt az őshazája, ahol egy farmer több, már ismert fajta felhasználásával alakította ki. Bizonyos, hogy az új-zélandi vöröset az USA-ban 1910 óta széles körben szaporítják. Az egész világon ismert és kedvelt fajta, hazánkban is szívesen tartják kedvező gazdasági tulajdonságai és szép színezete miatt. Mindkét európai standard önálló fajtaként ismeri el.

A törzse kissé megnyúlt, a mellkas közepes dongásságú, a hát és a far keskenyebb, mint az új-zélandi fehérben. A lábak finomak. Az egész test rövid, széles, hengeres benyomást kelt, mivel a nyak rövid. Fontos fajtajelleg a szőrzet színe. A fedőszőrzet fényes, mélyvörös rókaszínű. A fiókák sárga-vöröses színnel születnek, a bébiszőr levedlése után kapják meg végleges árnyalatukat. Már fiókakorban kívánatos a mélyvörös szín.

Az új-zélandi vörös termelése jelentősen elmarad az új-zélandi fehértől. Kisebb a szaporasága, 7-8 fiókát hoz világra fialásonként. Növekedési erélye is rosszabb, egy héttel később éri el a vágási súlyt, mint az új-zélandi fehér.

Online vevőszerzés

Profi honlapkészítés és online marketing vállalkozások, közületek, magánszemélyek részére.

  • Weboldalak, blogok, webshopok
  • Google barát, villámgyors megoldások
  • Molbilra optimalizált egyedi megjelenés
  • Marketing-támogatás, Google, FB hirdetések
Érdekel