Házinyúl tartása, etetése, tenyészése

A házinyúl természetes fedeztetése

Természetes fedeztetéskor egy bakra általában 8-10 anyanyulat számítanak, nagyobb telepeken bakonként 15 anyáig is el lehet menni, kisebb telepeken viszont szűkebb az ivararány. A folyamatos szaporításhoz legalább két bakra van szükség, hiszen az egyik kiesése esetén a másikkal be lehet fedeztetni az összes anyát.

A gyakorlatban a kézből történő pároztatás terjedt el. A fedeztetni kívánt anyanyulat kiveszik a ketrecéből, megnézik az ivarnyílását és ha ivarzik beteszik a bak ketrecébe. Az ivarzó anyanyúl rövid előjáték után felveszi a bakot. Az ivarzási tüneteket nem mutató anyákat is meg kell próbál-ni fedeztetni, ami az esetek többségében az ivarzás kiváltását, provokálását szolgálja. Ezért nem érdemes a baknyulakat feleslegesen fárasztani, néhány sikertelen fedezési kísérlet után az anyát vissza lehet tenni a ketrecébe és a következő nap újból meg lehet próbálni a fedeztetést.

Az anyanyulakat legjobb kétszer, közvetlenül egymás után fedeztetni. Nemesítéskor, fajtatiszta tenyészetben, ahol az apai származás ismerete is fontos, ugyanaz a bak fedezze mindkét alkalommal az anyát. Árutermeléskor célszerű két különböző bakkal fedeztetni, mivel így a vemhesülés esélye, valamint az alomszám is nőhet.

Kutatók új-zélandi anyákat fedeztettek új-zélandi és színes baknyulakkal úgy, hogy a két ugrás közötti időt növelték. Megállapították, hogy ha mind a két fedeztetés látszólag sikeres volt, akkor is az idő múltával egyre kevesebb nyúl születik a másodikként fedező színes baknyúltól. Ha a két fedezés egymást követte, akkor gyakorlatilag 50-50 %-ban származtak a kisnyulak az új-zélandi és a színes baktól. 8 óra elteltével már kevesebb, mint 10 % született a második baktól. Ha pedig a két fedeztetés közti idő 24 óra volt, akkor már nem is születtek nyulak a színes baktól. Az idő múltával egyre több anyanyúl utasítja el a második bakot.

Egy másik kísérletben az egyszer, az egymás után közvetlenül kétszer, a délelőtt és délután fedeztetett, valamint az első fedeztetés után kb. két órára a bak ketrecében hagyott anyanyulak vemhesülését és alomszámát hasonlították össze. A vemhesülési arány és az alomlétszám a csak egyszer fedeztetett anyáknál romlott, míg a másik három csoport között nem volt lényeges különbség. Kivételt csak a délelőtt és délután is egyszer-egyszer fedeztetett anyák jelentettek, amelyek vemhesülési aránya kissé csökkent. Tehát az anyákat elegendő kétszer egymás után fedeztetni, felesleges a bakot is többször fárasztani, hiszen az eredmények nem javulnak.

Online vevőszerzés

Profi honlapkészítés és online marketing vállalkozások, közületek, magánszemélyek részére.

  • Weboldalak, blogok, webshopok
  • Google barát, villámgyors megoldások
  • Molbilra optimalizált egyedi megjelenés
  • Marketing-támogatás, Google, FB hirdetések
Érdekel