Házinyúl tartása, etetése, tenyészése

A nyulak szaporodását befolyásoló tényezők

A házinyúl szaporodását a környezeti tényezők közül a fényviszonyok (napi megvilágítás), a hőmérséklet, a takarmányozás és a szezonális tényezők befolyásolják.

Hőmérséklet: A környezeti hőmérséklet 30 ºC fölé emelkedése mindkét ivar nemi működését kedvezőtlenül befolyásolja. Az anyanyulak testsúlya a takarmányfelvétel mérséklődése miatt csökken. Ennél még magasabb hőmérsékleten megugrik az embrionális mortalitás és felszívódás. Ennek oka a csökkent takarmányfelvétel, az ebből adódó energia-, fehérje- és A-vitamin hiány, valamint a hőstressz. Ha baknyulakat huzamosabb ideig 30 ºC-os és 40 %-os relatív páratartmú környezetben tartanak, akkor a spermatológiai jellemzőik a következőképpen alakulnak. A sperma motilitása jelentős mértékben csökken, az ondó sűrűsége és az összspermiumszám szintén csökken, a kóros ondósejtek száma is megnövekszik. Ezek a jelenségek különösen a vastag és hosszú gyapjút növesztő angóra bakoknál figyelhetők meg. A hosszú gyapjú hőstresszt okoz, ami nem kedvez a spermiogenesisnek. Ezért a bakok tartásánál a környezeti hőmérséklet helyes megválasztása fontos.

Fény: A nőivarú egyedek a napi megvilágítás csökkenésére (14-ről 8 órára) szaporodóképességük mérséklődésével, a bakok pedig a spermiogenesis fokozódásával reagálnak. A napi átlagos 12 órás megvilágítás mindkét ivarnál átlagos termékenységet eredményez. Nagyüzemi körülmények között a 15-16 órás megvilágítás kielégítő szaporaságot biztosít.

Takarmányozás: A házinyúl reprodukciós képességét a takarmányozási hiányosságok, így például az energia- és aminosavhiány, Ca- és P-hiány, K-túlsúly, a karotin, az A-, D-, és az E-vitamin hiánya, továbbá a D-vitamin túladagolása csökkentheti. A nőstényekben csökken az ovulációs szám és az alomnagyság, bakokban megnő a kóros ondósejt alakok száma, csökken a spermiumok motilitása és termékenyítőképessége.

Évszak: Az anyanyulak fedeztethetőségét jelentősen befolyásolja az évszaki ingadozás. E változás hátterében a nyúl szaporodásbiológiai sajátosságai húzódnak meg, amelyek legjobban a házinyúl ősén, az üregi nyúlon figyelhetők meg. A nappalok hosszának változását a tobozmirigy érzékeli. Tavasszal és nyáron (hosszabbodó nappalok) a tobozmirigy utasítására az agyalapi mirigy szaporodási hormonjainak szintje megnő, az üregi nyulak aktív ivari életet élnek. Ősszel viszont a rövidülő nappalok hatására a szaporodási hormonok termelődése csökken, ezzel párhuzamosan elindul a nyáriról a télire történő szőrváltás. Emiatt az üregi nyulak átmenetileg “meddők” lesznek, a petefészkek visszafejlődnek, inaktív állapotba kerülnek, az anyákban erősen lecsökken a petesejtek; a bakokban a spermiumok érése. A házinyúlban nem ilyen kifejezett a szezonális hatás. A természetes szelekció és tenyészkiválasztás során az egész évben szaporodó egyedek maradnak tenyésztésben. Ennek ellenére tavaszal mégis könnyebb fedeztetni az anyákat. A nyári meleg és az augusztusi és a szeptemberi szőrváltás miatt kevesebb az ivarzó anyanyúl, és rosz-szabb a fedeztethetőség is.

Online vevőszerzés

Profi honlapkészítés és online marketing vállalkozások, közületek, magánszemélyek részére.

  • Weboldalak, blogok, webshopok
  • Google barát, villámgyors megoldások
  • Molbilra optimalizált egyedi megjelenés
  • Marketing-támogatás, Google, FB hirdetések
Érdekel