Házinyúl tartása, etetése, tenyészése

A szaporítás ütemezése nyúltenyészetekben

A szaporítás ütemezésénél külön kell tárgyalni a természetes fedeztetést és a mesterséges termékenyítést.

Természetes párosítás alkalmazásakor a folyamatos fedeztetés a leggyakrabban használt módszer. Ebben a rendszerben a hét minden napján történhet fedeztetés. Ehhez igazodva a többi munkafázis is folyamatos (vemhességvizsgálat, fialtatóládák behelyezése, választás). Hátránya, hogy az egyes munkafolyamatok rendkívül felaprózottak. Előnye viszont a baknyulak optimális kihasználtsága és az anyanyulak rövid ideig való üresen állása.

A rotációs szaporítási rendszerben a teljes állományt egy rövid időszak alatt (7-10 nap) kísérlik meg termékenyíteni. A baknyulak így nagy igénybevételnek vannak kitéve, hiszen naponta több anyát is kell fedezniük. Az anyanyulak kihasználása is rossz, hiszen közvetlenül a fialás utáni újrafedeztetéskor 32-35 nap, 10. napi fedeztetésnél 42-45 nap, a 20. napinál 52-55 nap telik el a két fedeztetési időszak között. Ezen kívül nincs lehetőség a vemhességvizsgálat alkalmával üresnek ítélt anyanyulak újravemhesítésére sem. Mivel a fialások időben elhúzódnak, ezért nincs lehetőség az egyes munkafázisok egy nap alatti elvégzésére.

A szakaszos szaporítás már igyekszik az előbbi két módszer előnyeit kihasználni. Ennél a módszernél például 11 naponként 3-3 napos időszakban történnek a fedeztetések. A fedeztetési ciklusok közel esnek egymáshoz, így a nem vemhesült anyákat a következő alkalomkor ismét lehet termékenyíteni. Ezáltal lehetővé válik a folyamatos szaporítás, a fialások 2-3 nap alatt lezajlanak, így a munkafázisok is rövid időszak alatt elvégezhetők.

A korábban említetteknek megfelelően a mesterséges termékenyítés legfőbb előnye, hogy a szaporítás programozhatóvá válik. A rendelkezésre álló anyanyulak egy nap alatt termékenyíthetők, így a fialás, a dajkásítás és a választás is egy nap alatt történnek meg.

A 33 napos szaporítási ritmusban 33 naponként történnek termékenyítések. A vemhességvizsgálat alkalmával üresnek talált anyákat is csak a következő ritmusban vemhesítik. Az anyanyulakat közvetlenül a fialás után termékenyítik. A 32. nap reggelén a nem fialtaknál a fialást oxitocininjekcióval indítják meg, hogy másnap az összes anyát inszeminálhassák. A módszer nagy hátránya, hogy az egyszerre tömegesen jelentkező munkafázisok (inszeminálás, oltás, fialás) gyakran hétvégére esnek.

A 35 napos szaporítási ciklusban úgy próbálják az anyanyulakat a fialás után minél hamarabb termékenyíteni, hogy a munkafázisok (termékenyítés, fialás) mindig a hét azonos napjára essenek. Gondot okoz azonban, hogy a fialás után 2-5 nappal van az ivarzás mélypontja. Emiatt PMSG-vel való előoltás vagy ivarzásszinkronizálás nélkül gyenge vemhesülési arány érhető el. A fialt és üresen maradt anyanyulak inszeminálása szintén egyszerre történik, tehát a vemhességvizsgálatnak csak a fialás előrejelzésében van szerepe. Az ekkor üresnek ítélt nyulak csak a következő ciklusban kerülnek inszeminálásra.

A 42 napos szaporítási ritmust használják a leggyakrabban, miszerint az anyákat a fialás utáni 9-11. napon termékenyítik újra. Itt is javasolt az ivarzásszinkronizálás alkalmazása. A gyakorlatban ennek a módszernek két változata terjedt el. Az egyiknél valamennyi anyanyulat egyszerre 42 naponként termékenyítenek. Ekkor a telepen nagy munkacsúcsok jelentkeznek, a ketrecek, épületek kihasználása lökésszerű, és az üresen maradt anyákat csak hosszú idő elteltével termékenyítik újra. Előnye viszont, hogy az összes anyanyúl egy napon fial, egy napon van a választás és az értékesítés is. Lehetőség nyílik az épületek teljes kiürítésére és alapos fertőtlenítésére.

A másik változatnál az állományt két- esetleg többfelé osztják. Amennyiben kétfelé osztják, úgy a csoportokat 3 hetente felváltva termékenyítik. Az anyanyulak a csoportok között mozoghatnak is. Ezáltal a termelőképességük lényegesen jobban kihasználható, mert csak 21 napig állhatnak üresen. A munkacsúcsok is kisebbek, egyenletesebb az épületek és ketrecek kihasználtsága. De még mindig megoldható a nyulak épületekbe történő egyszerre be- és kitelepítése (all in – all out rendszer). A takarítás és fertőtlenítés, az épületek pihentetése szakmailag helyes módon elvégezhetők.

Online vevőszerzés

Profi honlapkészítés és online marketing vállalkozások, közületek, magánszemélyek részére.

  • Weboldalak, blogok, webshopok
  • Google barát, villámgyors megoldások
  • Molbilra optimalizált egyedi megjelenés
  • Marketing-támogatás, Google, FB hirdetések
Érdekel