Házinyúl tartása, etetése, tenyészése

Az újrafedeztetés időpontja házinyúl esetén

Az újrafedeztetés időpontja a fedeztethetőséget és a vemhesülési arányt befolyásolja, ezáltal jelentős hatással van a termelés színvonalára. Természetes fedeztetéskor ivarzási csúcs figyelhető meg közvetlenül fialás és választás után. Ekkor az anyanyulak többsége gyorsan felveszi a bakot. A szoptató anyanyulak kevésbé intenzíven ivarzanak, a laktáció első három hetében csökken a fedeztethetőség. A tejtermelében és a szaporodásban résztvevő hormonok antagonizmusban állnak egymással. A prolaktin kiválasztás gátolja a hipofízis gonadotropin kiválasztását.

Az újrafedeztetés időpontjának megválasztása alapján intenzív, félintenzív, félextenzív és extenzív szaporítási ritmust lehet megkülönböztetni.

Intenzív szaporítás alkalmazásakor az anyanyulak szaporodásbiológiai képességének minél jobb kihasználására törekszenek. Ebben az esetben közvetlenül a fialás utáni újravemhesítést alkalmazzák. Erre a szaporítási ritmusra a hibridek, illetve a fajták közül az új-zélandi fehér, kaliforniai és pannon fehér alkalmasak. A közvetlenül a fialás után történő fedeztetés azért alakulhatott ki, mert a tenyésztők megpróbálták kihasználni az anyanyulak erőteljesen jelentkező ivarzását. Fialás után azonban a vemhesülési arány alacsony (50-60 %), ami a szoptató anyáknál 10-20 % -kal is javulhat. A fialás után egy hónappal újrafedeztetett anyanyulaknak akár 90 %-a is vemhesülhet.

Az intenzív szaporítás rendkívül nagy igénybevételt jelent az anyanyulak számára. A már megszületett alom nevelése, valamint a következő vehem kihordása teljesen egy időszakra esik. Ez a nagy terhelés a nyulak teljesítményének bizonyos mértékű visszaesését okozhatja. Ez jelentkezhet az alomlétszám, a születéskori alomsúly csökkenésében, a szoptatás alatti elhullás növekedésében és az anyák koraibb elapasztásában. Ez még az anyanyulak rövidebb hasznos élettartamával is párosul. A közvetlenül a fialás után vemhesült anyák a következő fialás előtt maguktól elapasztanak. A szopós nyulak elválasztása 28 napos életkorban történik. Ehhez feltétlenül meg kell teremteni a tartástechnológiai és takarmányozási feltételeket. Ebben az életkorban választott nyulaknál még bizonyos emésztőenzimek aktivitása alacsony, kicsi a testsúlyuk, gyenge az ellenálló-képességük. A hízlalás alatti elhullás emiatt magasabb, mint a 35 vagy 42 napos korban választott társaiké. Összességében elmondható, hogy a közvetlenül fialás után és a fialás utáni 10-12. napon újrafedeztetett anyanyulak termelési eredményei között nincs szignifikáns különbség. Ezért üzemi körülmények között az utóbbi alkalmazása indokolt inkább.

Félintenzív szaporítási ritmusban az anyanyulakat a fialás után 10-12 nappal fedeztetik. Nagyüzemi telepeken ezt a módszert használják a leggyakrabban.

Félextenzív szaporítás esetén a fialás és az újratermékenyítés között kb. 21 nap telik el.

Abban az esetben, amikor az anyanyulakat a fialás után egy hónappal vagy még később termékenyítik, extenzív szaporításról beszélünk.

Online vevőszerzés

Profi honlapkészítés és online marketing vállalkozások, közületek, magánszemélyek részére.

  • Weboldalak, blogok, webshopok
  • Google barát, villámgyors megoldások
  • Molbilra optimalizált egyedi megjelenés
  • Marketing-támogatás, Google, FB hirdetések
Érdekel